Jeruzalemkerk -Christelijke Gereformeerde Kerk-
Adres: Grijpensteinstraat 15
Bouwer: Jan van Gelder
Bouwjaar: 1884
  • Noorderkerk, Alphen aan den Rijn, Jeruzalemkerk, Van Gelder
    Geschiedenis
    Sinds de oorlogsjaren wordt er nagedacht over uitbreiding van de Gereformeerde Noorderkerk of om tot nieuwbouw over te gaan. 
    1955 De Christelijke Gereformeerde kerk brengt een bod uit op de Gereformeerde Noorderkerk. De kerkenraad gaat niet op de deze, huns inziens, lage bieding in.
    1957 De Christelijke Gereformeerde kerk verhoogt het bod op de Noorderkerk.
    1959 -Op 16 januari is de verkoop van de Noorderkerk definitief. Vanaf zondag 25 januari maakt de Chr. Geref. kerk gebruik van de Noorderkerk, een constructie die zal duren totdat de Gereformeerden hun nieuwe kerkgebouw in gebruik nemen. In deze periode maken de Gereformeerden 's zondags om 09:00 en 16:30u gebruiken van de kerk terwijl de Christelijke Gereformeerden daar om 10:45 en 18:30u gebruik van maken. Met de aanvangstijden van de twee verschillende denominaties wordt zo nu en dan geschoven.
    -In april vergaderen de Christelijk Gereformeerden over een orgel dat plaats moet krijgen. Het voormalige éénklaviers orgel van de Zuiderkerk wordt door de Amsterdamse orgelbouwer Verweijs aangeboden voor 13.320 gulden, waarin inbegrepen een restauratie en uitbreiding. Een andere mogelijkheid die Verweijs aandraagt is het tweeklaviers orgel (zonder kas) uit de Nederlandse Hervormde kerk van Zwijndrecht waarvan de kosten op 15.500 gulden komen. Men besluit tot het laatste.
    -In december vangt de demontage van het Van Oeckelen-orgel aan vanwege de overplaatsing naar de nieuwe en grotere Gereformeerde Salvatorikerk.
    1960 -Op 4 juni wordt het orgel in gebruik genomen door organist Feike Asma waarbij Ds. A.J. Kret, evenals Asma deel uitmakend van de redactie van de Stichting Orgelcentrum, een causerie houdt over het orgel. Het programma vermeldt: 'Het orgel is gebouwd volgens het mechanische sleepladesysteem en telt thans 18 stemmen, verdeeld over twee manualen en pedaal'. In werkelijkheid bestaat het pedaal uit een elektrisch unit-lade.
    -In augustus besluit men de naam van de kerk te wijzigen in Jeruzalemkerk omdat er geen aanleiding is om de naam Noorderkerk nog te handhaven.
    1977 Het orgel wordt gerestaureerd door de firma Slooff (Ouderkerk aan den IJssel) waarbij er drie registers, afkomstig uit het Van Dam-orgel uit de Oosterkerk te Leiden, aan de dispositie worden toegevoegd.
    1989 Het kerkgebouw blijkt aan één kant 1 mm per maand te verzakken. Omdat de herstelkosten te hoog zijn, wordt besloten uit te zien naar een ander kerkgebouw. Overname of nieuwbouw worden gecalculeerd. 
    1995 Het kerkgebouw wordt verkocht aan de Woningbouwvereniging Alphen aan den Rijn. De laatste dienst vindt plaats op 17 september. Vanaf 24 september vinden de kerkdiensten van de Christelijke Gereformeerde Kerk plaats in de Hervormde Opstandingskerk: 's morgens ná de dienst van de Hervormde gemeente en 's avonds daarvóór. Nadat de kerkelijke gemeente uit de Jeruzalem vertrokken is, beginnen de werkzaamheden om het om te bouwen tot appartementencomplex. 

    Bronnen & publicaties
    -Persoonlijk archief
    -'Maranathakerk 1888-1988', A. de Kok (lokale uitgave)
    -'Wij gedenken Uw weldadigheid' - Een eeuw Christelijke Gereformeerde Kerk in Alphen aan den Rijn, uitgave van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Alphen aan den Rijn (2004)
    Dispositie 1960
    Manuaal I (C-f3) Manuaal II (C-f3) Pedaal (C-d1) Koppels
    Prestant 8' Roerfluit 8' Subbas 16' Manuaal I + Manuaal II
    Holpijp 8' Gamba 8' Bourdon 8' Pedaal + Man I
    Octaaf 4' Vox Celeste 8' Pedaal + Man II
    Open fluit 4' Prestant 4'
    Nasard 3' Fluit 4'
    Octaaf 2' Nachthoorn 2'
    Mixtuur III-IV st. Sesquialter III st. (disc.)
    Cornet V st. (disc.) Tremulant
    Trompet 8'

    Pagina voor het laatst bijgewerkt: 13 augustus 2021

    Share by: